header image

Szolgáltatásaim klímaszerviz területen:

Klíma időszakos megelőző karbantartás

Tartalmazza a beltéri egység hőcserélőjének, valamint cseppvíz rendszerének fertőtlenítését speciális folyadék állagú vegyszerkeverékkel, beltéri egység burkolatának külső tisztítását, porszűrőjének elmosását, a kültéri egység hőcserélőjének tisztítását, hűtőközeg mennyiségének ellenőrzését műszeres méréssel, mindkét egység audiovizuális vizsgálatát, valamint az esetlegesen feltárt rendellenességekről az ügyfél tájékoztatását.

Klíma nagykarbantartás

A beltéri egység nagykarbantartása szükséges, amennyiben a ventilátoron, légterelőkön elkoszolódás, gombásodás látható. Ez a művelet a beltéri egység burkolatának eltávolításával kezdődik. Ezt követően a ventilátorlapát és esetlegesen a terelőlapok és csepptálca kiszerelésével a beltéri egység minden részének alapos tisztítása, fertőtlenítése következik. Amennyiben az alább láthatóakhoz hasonló kép fogad a beltéri egységbe betekintéskor, úgy a normál karbantartás nem elegendő.

 

nagykarbi1 nagykarbi2

 

Kültéri egység nagykarbantartása szükséges, amennyiben a hőcserélő lamellái között normál módon el nem távolítható szennyeződés van, valamint amennyiben a kültéri egység belsejét kitölti a darázsfészek. Mindkét esetben a kültéri egység burkolatának eltávolításával kezdődik a művelet, majd a kültéri egység teljes tisztaságának eléréséig sok féle módszer alkalmazása elképzelhető.

Hűtőközeg pótlás

A hűtőközeg pótlására abban az esetben van szükség, amennyiben annak mennyisége a szükségesnél kevesebb. Ennek jelei lehetnek a kültéri egység csonkjain megjelenő jég, a beltéri egységben történő jegesedés miatt a beltéri egységből a lakótérbe távozó víz, gyakori ki-bekapcsolás, elégtelen hűtési teljesítmény, túl hideg levegő kifúvása. A hűtőközeg pótlás megkezdése előtt kis mértékű hiánynál is szemrevételezem a csatlakozásokat, szivárgási nyomok után kutatva. Amennyiben ilyen nem észlelhető, és a hiány kis mértékű, akkor kezdődhet meg a pótlás. Nagy mértékű hiány esetén, amennyiben annak oka ismeretlen, mindenképpen a rendszer leürítése, nyomáspróbája, szivárgásvizsgálata kell, hogy megelőzze a rendszer feltöltését. Szivárgási nyom megléte esetén a szivárgás elhárítása után bizonyos esetekben elegendő pótolni a hűtőközeget (folyadékoldali szivárgás és/vagy egykomponensű hűtőközeg), más esetekben viszont kötelező a teljes lefejtés és újratöltés (többkomponensű hűtőközeg gőz oldali szivárgása).

Segédfázis kondenzátor csere

Amennyiben a klímaberendezés kompresszora nem indul el, de próbál, időszakonként búg, akkor szinte biztosan a segédfázis kondenzátor kapacitásának drasztikus lecsökkenése áll a háttérben. A kondenzátor cseréjével a készülék újra üzemképessé válik. Lehetnek egyéb tünetei is az alkatrész meghibásodásának, mint pl. csökkent teljesítmény, vagy teljesen üzemképtelen kondenzátor esetén az indítási próbálkozások teljes hiánya is. Tipikusan régebbi készülékeknél külső kondenzátor alkalmazása volt jellemző, újabb készülékeknél már általában az inverter panel része.

Kondenzvíz dugulás/szivárgás elhárítás

Amennyiben a kondenzvíz nem a neki kijelölt helyen távozik, úgy feltehetőleg dugulás, vagy az elvezető rendszer sérülése állhat fent. Szabadba vezetett cseppvízrendszernél a hiba általában hamar feltárható, és véglegesen orvosolható. Zárt rendszerű (szennyvíz csatornába vezetett) kondenzvíz elvezetés esetén a hiba bontás nélküli feltárása és orvoslása kérdéses, így annak javítása mindig óradíjas rendszerben, vagy felmérést követő egyedi árajánlat alapján történik.

Klíma telepítés

Új klímaberendezés telepítése a beltéri egység felszerelését, kültéri egység felszerelését, a hűtőkör készre szerelését, a berendezés elektromos és kommunikációs kapcsolatának kiépítését, a csövek és vezetékek kábelcsatornába, vagy megállapodás alapján falhoronyba rejtését, valamint a készülék üzembe helyezését foglalják magukba. A készülék üzembe helyezésében benne foglaltatik a hűtőkör nyomáspróbája, vákuumolása, hűtőközeggel feltöltése, készülék próbaüzemeltetése. Telepítést téglafal esetén, munkavégzést nehezítő körülmények hiányában, 3m csövezésig nettó 100.000 Ft áron végzünk, ami tartalmazza a szükséges anyagok árát is. Kínai klímaberendezés esetén ennél rövidebb csövezést kiajánló vállalkozás ajánlatát a saját érdekében ne fogadja el , a kínai készülékek rövid csövezéssel nagyon rossz hatásfokkal, bőven a névleges teljesítményük alatt üzemelnek. 1m csövezés alatt pedig még a japán készülékek is károsodhatnak akár rövid távon is. A 3m-en belüli alap telepítésen felül minden további méter nagyságrendileg nettó 12.000 Ft, de minden klímatelepítés előzetes felmérés alapján készült egyedi árajánlat alapján kerül vállalásra. Az Ön által beszerzett készüléket is felszerelem, ez esetben a berendezés garanciális szervize viszont nem a North-Center Klímaszerviz Kft lesz. Az általunk forgalmazott készülékek a következők:

Gree klima Polar klima
Mitsubishi klima Daikin klima
Midea klima Syen klima
https://www.tclklima.hu/ klima Panasonic klima
Cascade klima

Előcsövezett rendszerre telepítés

Első körben a csövezés tisztítása történik meg, majd megkezdődik az új berendezés telepítése. A telepítés menete a csövezés és vezeték kiépítésén kívül megyegyzik a klíma telepítésnél leírtakkal. Telepítés csak előzetes felmérés alapján történő árajánlat adása, és annak ügyfél általi elfogadása után történhet meg.

Klíma áthelyezés

A klíma áthelyezése az esetleges reklamációk elkerülése végett a klíma próbaüzemével kezdődik. Ennek eredményének dokumentálása után a hűtőközeg visszafejtésre kerül a kültéri egységbe, és megkezdődik a kért áthelyezés megvalósítása. Az áthelyezés végeztével a hűtőkör nyomáspróbája, vákuumolása, hűtőközeggel feltöltése, készülék próbaüzemeltetése következik. Ezek sikerességével az áthelyezés elkészültnek minősíthető. Az áthelyezés előzetes felmérés alapján történt árajánlat adása, és annak ügyfél általi elfogadása után történhet meg.

Klímaberendezés cseréje

Első körben a hűtőközeg visszafejtésre kerül a kültéri egységbe, vagy működésképtelen berendezés esetén lefejtésre kerül palackba. Ez után a lecserélendő berendezés leszerelése történik, majd megkezdődik az új berendezés telepítése. A telepítés menete a csövezés és vezeték kiépítésén kívül megyegyezik a klíma telepítésnél leírtakkal. Készülékcsere csak előzetes felmérés alapján történő árajánlat adása, és annak ügyfél általi elfogadása után történhet meg.

Klíma szerviz

Bármilyen, a fentiekben fel nem sorolt hibatünet esetén diagnosztika történik, aminek eredményéről, javíthatóság esetén a javítás lehetséges időpontjáról és áráról az ügyfelet tájékoztatjuk, a hibamegállapítási díj kiszámlázásra kerül. Amennyiben a javítást kéri, úgy a megbeszélt időben a javítás elvégzése megtörténik, melynek végösszegéből a hibamegállapítási díj 50%-a levonásra kerül. Amennyiben a javítást nem kéri, csak a hibamegállapítási díj kerül kiszámlázásra. Amennyiben a készülék nem javítható, úgy a hibamegállapítás ingyenes.

header image
Adatkezelési tájékoztató